Škola grnčarstva u Pirotu

Prenosimo Vam deo članka iz najnovijeg broja lokalnog lista "Sloboda" (12.08.2006.) :

ZAVRTEO SE GRNČARSKI TOČAK

Nasa buducnost

"Udruženje za negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata "Grlica" organizovalo je desetodnevnu radionicu grnčarstva koju ovih dana pohađa mnogo dece, studenata i nezaposlenih koji u ovladavanju tajnama ovog starog zanata vide mogućnost za samozaposlenje. Polaznike edukuju Jovica Ilić i Bogdan Đorđević, akademski slikari i Velimir Đorđević, grnčar-keramičar.
Slavica Ćirić, predsednica "Grlice", je projekat "Grnčarstvo u službi turizma" ponudila organizatorima Pirotskog kulturnog leta, on je prihvaćen, ali nije bilo novca za finansiranje rada Radionice grnčarstva. Članovi "Grlice" su se onda dogovorili da Radionicu sami organizuju i finansiraju, a u tome im je pomoglo i "Udruženje Piroćanaca".
Cilj je bio da animiramo stanovništvo, da okupimo one koji bi želeli da se bave izradom upotrebnih predmeta od gline, suvenira i nakita za turističke potrebe - kaže Slavica Ćirić, dodajući da Pirot nema grnčarske suvenire i da je krajnje vreme da počne njihova proizvodnja - to mogu tržištu da ponude zanatlije.
- Mislim da Pirot nema više vremena za čekanje, moramo brzo da osmislimo suvenire sa pirotskim motivima (grnčarija, vez, tkanje, odeća), kako ne bismo došli u situaciju da ih dobijamo iz Niša, Beograda i drugih gradova Srbije - kaže Ćirićeva, dodajući da udruženje "Grlica" u toj oblasti vidi svoju šansu.
- Naše udruženje želi da suvenire proizvode i prodaju Piroćanci. To je lako izvodljivo i mogu se obezbediti dodatni prihodi od zanatstva. Bili smo iznenađeni brojem onih koji su se prijavili za radionicu grnčarstva. Mi nudimo obuku za čitav proces izrade predmeta od gline, i to prvu put, počev od mlevenja zemlje, pripreme gline, rada za grnčarskim točkom, do pečenja i glazure. Sav repromaterijal smo sami obezbedili. Želimo da predložimo našoj opštini da inicira formiranje sekcija pri školama, na kojima bi deca učila da obrađuju glinu - kaže Slavica Ćirić, dodajući da se udruženje "Grlica" bori za očuvanje tradicije i prosperitet Pirota kroz negovanje svega tradicionalnog.
Zoran Colović, član "Grlice", ističe da je glavni zadatak ovog udruženja da očuva stare pirotske zanate.
- Odrastao sam u Dragoševoj ulici koja je nekada bila puna zanatskih radnji. U osnovnoj školi smo na časovima opštetehničkog obrazovanja učili i znali svašta sami da napravimo. Naš koncept je da ono što je zamrlo, a deo je naše tradicije, vratimo u škole i da deca uče da oblikuju glinu ili proučavaju druge zanate. Za to nije potrebno mnogo sredstava. Dovoljno je nabaviti grnčarski točak koji je osnova grnčarstva. Đaci bi kroz praktičan rad naučili mnogo toga što kasnije u životu mogu da iskoriste i za zaradu - kaže "Colka"... " (Teskt - A.M.Đ.)


Zoran Jontić
Bogdan
vredna porodica

Da je situacija zaista krajnje alarmantna potvrđuje činjenica da u Pirotu danas imamo samo jednog grnčara koji "radi na točku", što znači da se izdržava od svoje proizvodnje grnčarskih umetnih predmeta. Zove se Zoran Jontić i poznat je i priznat širom Srbije. Za njega se slobodno može bez preterivanja reći da je pravi umetnik svoga zanata. Zvučna imena koja prate njegove prodajne izložbe poput, majstor i virtuoz ili doktor za rad na grnčarskom točku, zapravo govore mnogo više i dublje o Pirotu i njegovom zanatskom poreklu. Geni koji su kod Jontića pokazali svoju pravu moć putokaz su nama ostalima, da je cilj relativno blizu i dostižan. Ti "uspavani" geni čuče i čekaju svoj trenutak u mnogima od naših mladih sugrađana. Naš zadatak je da te zalutale u uspavane čestice prizovemo, oživimo i pokrenemo, a upornost i rad će već učiniti da naš san jednog dana postane stvarnost. Naš san je naša vizija - a to je bogat, zanatlijski zreo i nadaleko čuven Grad Pirot.
Od Zorana Jontića trenutno nema boljeg majstora u Srbiji. Ako neko smatra da je bolji od njega neka nam se javi. Organizovaćemo takmičenje na grnčarskom točku.